Forside

Forside

Piercingsproget oversat til dansk

 

AKRYL PIERCINGER:

(polymethylmethacrylat, PMMA)

Plastmateriale der er meget anvendt til piercingsmykker. Findes i utallige farver, udformninger og ikke mindst designs og effekter, såsom UVaktive eller selvlysende.

Oftest set som kugler eller lignende og er meget skånsomt mod tænder og tandkød, i det at en akrylkugle knækker, hvis man kommer til at tygge i den og det minimerer dermed risikoen for tandskader.

Kan også bruges til f.eks. stave og plugs, men man bør holde øje med overfladen i så fald, da denne efter længere tids brug kan blive beskadiget og dermed genere piercingen.

TITANIUM ANODISERING:

Kort fortalt, en ændring af smykkematerialets overflade, der via en elektrisk proces udvikler en belægning, der som ofte er i anden farve end den originale.

Begrebet 'anodisering' har rod i det faktum, at det materiale der gennemgår behandlingen udgør anoden i den elektrolytiske proces.

BIOFLEX PIERCINGER:

Brugt i beskrivelse af navlesmykker indikerer det, at staven er bevægelig. Meget store og især brede vedhæng har flex-designs, så de ikke er ubehagelige at have på, når man f.eks. sidder ned, i det vedhænget kan bøje sig efter mavens form ;o)

CAPTIVE BEAD PIERCINGER:

En almindelig piercingring, der lukkes med en kugle mellem ringenderne. Nogle varianter lukkes med f.eks. to kugler eller en figur.

CHANDELIER:

Et begreb, der er tyvstjålet fra amerikansk, hvor det betyder 'lysekrone'.

Denne slags navlesmykker er kendetegnet ved at være meget overdådige med tynde kæder, mange sten eller perler.

CUBIC ZIRCONIA:

(Zirconium oxide, ZrO2)

En - oftest! - laboratoriefremstillet sten med en utrolig klarhed, der næsten - og kun næsten! - er til at sammenligne med en diamant. Cubic Zirconia har været indbegrebet af bling til en overkommelig pris i de sidste 30 år! ;o)

CZ:

Se Cubic Zirconia.

DANGLE:

Ganske simpelt et smykke med vedhæng.

GENNEMHELING:

En piercing gennemgår tre faser: Ny, overfladehelet og gennemhelet. En piercing er først gennemhelet, når der hverken er hævelse, ømhed eller sårvæske længere og alt efter hvilken piercing, der er tale om, kan der gå op til et år.

Med mindre det er strengt nødvendigt bør man ikke skifte smykke i en ikke gennemhelet piercing, da piercingkanalen på det tidspunkt stadig er skrøbelig og nemt skades.

GULDBELÆGNING:

En guldbelægning er aldrig permanent! Den VIL blive grim eller beskadiget på et tidspunkt, men god smykkepleje kan udskyde dette. For at holde smykket flot længst muligt, bør man undgå at bade eller svømme i klorvand med et sådant. Pas også på at belægningen ikkeridses. Bliver smykket mat, kan det oftest pudses op med en blød klud.

Belægningerne er fra 14 og op til 18 karat.

Derfor - skift smykke inden du bader!

Piercingsmykker med guldbelægning bør kun benyttes i færdighelede piercinger, da en ikke helet piercing slider hårdere på smykket.

Vi giver ikke garanti på holdbarheden af guldbelægningen.!

GULD PIERCINGER:

Guld er et fremragende materiale piercing smykker og kan benyttes til alle former for piercinger. Vi anbefaler dog ikke at bruge guld til piercinger der ikke er gennemhelet. Dette skyldes at guld er en legering og kan indeholde andre metaller, som f.eks: sølv, kobber, palladium og nikkel.

HESTESKO PIERCINGER:

En ikke helt lukket ring, der lukkes ved at skrue kugler på i enderne.

HVIDGULD-FINISH:

= Belagt med rhodium, der bruges i hvidguld.

HÆNGSLET:

Smykker, hvor vedhænget sidder fast på staven i et hængsel. Dette øger komforten, da smykket dermed er mere bevægeligt, et hængsel bruges ofte på omvendte navlepiercinger.

INDVENDIGT GEVIND:

Ved indvendigt gevind forstås en stav, hvor kuglerne er udstyret med en lille 'pind', der skrues ned i staven i stedet for ned over som på 'normale' smykker.

Dette tjener to formål:

- Smykkeskift bliver nemmere og generne mindskes, da den kradsende del af smykket slet ikke skal igennem piercingkanalen.

- Topkugler kan generelt set være mindre, hvilket gør at indvendigt gevind f.eks. er meget populært til madonnasmykker.

ISOTONISK SALTVAND - OPSKRIFT:

Bruges til at rense din piercing. Kog 1 Liter vand og tilsæt 9 gram køkkensalt (uden jod), lad det afkøle til kropstemperatur inden brug.. Der er til mange dage så kog det med jævne mellemrum for at holde det bakteriefrit.

KIRURGISK STÅL:

Kirurgisk stål er en massebetegnelse for forskellige stål-legeringer, der alle er rustfrie. Den slags, der bruges til piercingsmykker er enten 316L eller 316LVM hvor f.eks. piercingværktøjer bl.a. laves af 410 ASTM.

316L indeholder nikkel, men afgiver ikke mere end at det er indenfor den af EU vedtagne grænse for smykker med langvaring kontakt til huden. Det er stadig et fremragende materiale til helede piercinger, men er man meget allergisk overfor nikkel, bør man dog vælge smykker af f.eks. titanium eller niobium.

Jeg vil ikke anbefale at bruge kirurgisk stål 316L i piercinger, der ikke er gennemhelet, da kombinationen nikkel/sårvæske øger risikoen for at udvikle nikkelallergi.

316L indeholder typisk 16-18% krom, 10-14% nikkel, 2-3% molybdæn, < 0,03% carbon, < 2% mangan, < 0,75% silicium, < 0,045 fosfor, < 0,03 svovl samt < 0,1% nitrogen.

NIOBIUM:

Et grundstof, der bl.a. brydes i Norge. Niobium er - ulig kirurgisk stål og titanium - ikke et legeret materiale og det er derfor utroligt allergivenligt. Der er endnu ikke konstateret tilfælde af allergi overfor niobium.

PVD:

(Physical vapor deposition)

En speciel meget hårdfør og holdbar belægning, der bruges til smykker af kirurgisk stål og titanium.

RETAINER:

En retainer kan bruges, hvis man ikke kan have et normalt smykke i; det være sig pga. arbejde eller andre 'stridigheder'. En retainer kan IKKE få en piercing til at blive usynlig, men den vil gøre den mindre åbenlys og er helt klart til at foretrække i forhold til at gå i længere tid uden et smykke i piercingen. Piercingkanalen kan nemlig meget hurtigt trække sig sammen, hvorefter det gør ondt at sætte et smykke i igen og der desuden er overhængende fare for at skade inde i selve piercingen.

En retainer er ikke til permanent brug - se desuden under akryl.

REVERSE:

Oftest brugt i beskrivelse af navlesmykker. Det er den type smykke, hvor staven lukkes inde i navlen og pynten og/eller vedhænget sidder ovenover navlehullet og eventuelt hænger ned over.

SEGMENT RING:

En ring, der til forskel fra almindelige captives, lukkes med et buet stykke i samme materiale. Ringen vil dermed synes endeløs eller ubrudt.

SELVLYSENDE:

Lad smykket op i rigeligt lys (gerne UV) og det vil derefter gløde i mørke. Denne effekt fortager sig efter et stykke tid, men kommer igen efter atter en opladning.

SKJOLD:

Bruges enten til navle- eller brystpiercinger og kan være næsten alt fra en plade til et vedhæng, der kan bruges med en almindelig stav. Man skal dog være opmærksom på, at et skjold der skal sidde fast på staven tager noget af stavlængden, så man skal have en længere stav end normalt.

Her på siden er stavlængden på et navlesmykke med skjold opgivet som den brugbare stavlængde, når skjoldet er på. Tages dette af er staven normalt set 1-2mm længere.

Et brystskjold herinde er desuden altid beskrevet med et 'fri plads'-mål, hvilket angiver hvor meget plads der er inde i selve hullet. Stavlængden er til gengæld ikke oplyst, da længden i dette tilfælde udelukkende kommer an på skjoldets udformning og ikke piercingens generelle mål.

SLAVE:

Også kendt som door knocker, dørhammer mv. Det er et klassisk/simpelt smykke med kugler, hvor der på den ene sidder en bevægelig ring, så det får et captive look. Ringen kan nemt klikkes af, hvor efter resten af smykket kan bruges seperat. Denne klikkes ganske simpelt på igen, når dette ønskes.

SPINAL:

Et design, hvor pynten sidder i begge ender af staven.

STAVLÆNGDE:

Afstanden mellem kuglerne eller kugle/bagplade. Se 'måleguide' i informationsboksen til venstre for yderligere forklaring.

STAVTYKKELSE:

Stave findes i mange tykkelser, men de mest anvendte til ikke-udvidede piercinger er som følger:

Navle, tunge, labret, bryst, øjenbryn på mænd: 1,6mm

Madonna, tragus, øjenbryn på kvinder: 1,2mm.

Dette er dog KUN VEJLEDENDE! Ved tvivl bør du måle dit smykke (det gøres nemmest og mest præsist med en skydelære).

STIRRUP:

Et brystsmykke med stav, hvor pynten sidder under staven. Det kan være alt lige fra små kæder med vedhæng til et halvt skjold.

TITANIUM PIERCINGER:

Et af de bedste legeringer til piercinger og den højeste kvalitet har betegnelsen Ti6AL4V ELI (= grad 23).

Titaniumlegeringerne brugt til piercingsmykker i denne webshop indeholder ikke nikkel og er meget allergivenlige.

TRÅDTYKKELSE:

Se stavtykkelse.

UV-AKTIVT:

Materiale, der lyser kraftigt når det bliver udsat for ultraviolet lys som f.eks. på discoteker.

ZIRKON:

(Zirconium silicate, ZrSiO4)

I samme 'familie' som Cubic Zirkonia, men disse to mineraler bør ikke sammenlignes yderligere.

Navlepiercinger 

Boxed:

Sticky Add To Cart

Font: